Kenia 2023


Eind juli was het dan eindelijk zover: na een hele lange aanloop (door corona) gingen we naar Kenia, voor het eerst onder de eigen vlag van Blue Footprint. In Kenia hebben we ons drie weken ingezet voor een opvanghuis in Kwale waar meisjes wonen die verstoten zijn door hun familie, bijvoorbeeld omdat ze albinisme hebben. Het opvanghuis heeft de grote droom om financieel onafhankelijk te worden en wij hebben de geweldige ‘aunties’ – de eigenlijke moeders van het huis – een stapje verder geholpen in het realiseren van die droom.

Dit hebben we gedaan:

Het opvanghuis, waar in de tijd dat wij er waren 42 kinderen verbleven, was heel hard toe aan een nieuwe keuken. Die hebben wij gebouwd. En niet zomaar een keuken, maar één met slimme, duurzame kookapparatuur, uitgezocht door de vrouwen van het huis.  Deze nieuwe kookapparatuur werkt sneller (het scheelt de aunties maar liefst drie uur per dag!), is goedkoper (gas in plaats van hout) én is beter voor het milieu. Een driedubbele win dus! De aunties stonden letterlijk te huilen van geluk toen de keuken klaar was. 

Ten slotte heeft de keuken ook een grote oven, waarmee de vrouwen van het huis broden kunnen bakken – niet alleen voor eigen gebruik, maar (juist) ook voor de verkoop.

Behalve het bouwen van een nieuwe keuken, hebben we ook een kas gerealiseerd met zogeheten verticale tuinen, inclusief druppelirrigatiesysteem. Verticale tuinen zijn een handige manier om maximaal te kunnen verbouwen op een minimaal stuk land. Toen we na tweeënhalve week weggingen, stonden de eerste gewassen al voorzichtig in bloei! 

Hier kun je via Polarsteps het hele reisverslag teruglezen. 

PS

Dankzij een aantal fantastische sponsors hebben we ook nieuwe, stalen bedden aan het meisjeshuis kunnen schenken (de oude bedden waren van hout en werden opgevreten door termieten) én hebben we alle meiden van frisse uniforms en sporttenues, inclusief schoenen, kunnen voorzien.